0747.788.373
L-V: 08.00-17.30

Ce piese auto second-hand de la dezmembrari sunt bune daca ai o masina mai veche?

21 martie 2018

planetara auto

Multi dintre soferi care au o masina mai veche prefera sa isi cumpere piese auto de la dezmembrari. Dar este bine totusi sa cumparam piese folosite pentru masina noastra?

Ce piese poti cumpara de la dezmembrari?

In general, dezmembrarile sunt o solutie pentru cei care au lovit masina sau au probleme de caroserie. De la dezmembrari poti cumpara elemente exterioare, cum ar fi portiere, bare de protectie, capota, haion, grila fata, faruri, stopuri si asa mai departe. Adica tot ceea ce este predispus la distrugere in cazul unui accident usor. Partea buna si principalul avantaj al pieselor de la dezmembrari este ca poti avea norocul sa gasesti piesele de caroserie direct in culoarea masinii tale, asadar vei economisi bani cu vopsitul lor.

Mai poti cumpara de la dezmembrari si piese de interior. Mai ales ca majoritatea masinilor din parcurile de dezmembrat sunt aduse de afara, in stare buna, cu interioare complete si curate. Adica poti cumpara scaune, daca al tau s-a rupt, volane, cotiere, fete de usi si asa mai departe. Asigura-te insa ca vei cumpara piese pentru masini cu volan pe stanga, deoarece multe masini dezmembrate vin din Anglia, cumparate ieftin, si au volan pe dreapta.

De la dezmembrari mai poti cumpara si piese mecanice. Cum ar fi bascule, punti, cutii de viteza sau motoare, elemente de esapament si piese electrice. Adica acele piese care nu se uzeaza asa de usor si nu sunt consumabile.

Ce piese auto trebuie sa evit sa cumpar din dezmembrari?

Niciodata nu trebuie sa cumperi de la dezmembratori consumabile. Adica sa nu cumperi placute de frana, discuri, filtre, ambreiaje sau anvelope. Nu stii cat s-a mers cu acele piese si in ce stare sunt. Adica nu are rost sa crezi ca faci economie la un kit de ambreiaj cumparand unul din dezmembrari, sa platesti 600 de lei pe manopera, si dupa 3 luni sa te trezesti ca a cedat si sa reiei totul de la capat, platind iar manopera scumpa.

De la dezmembrari nu trebuie sa cumperi nici elemente de siguranta, cum ar fi piese de directie si suspensie. Adica amortizoare, pivoti, bielete si asa mai departe. Aceste piese nu sunt scumpe noi, iar atunci cand e vorba de siguranta ta, nu poti face compromisuri. Aici intra si elementele de franare, discuri, placute, furtune.

Din dezmembrari nu iti recomandam sa iei nici piese mecanice care in timp se strica. De exemplu, o caseta de directie. Daca nu ai bani de una noua, mai bine o reconditionezi decat sa cumperi una din dezmembrai. Sau un alternator, electromotor, turbo-compresor. Mai bine repari si le readuci la viata pe cele de pe masina ta, transformandu-le in piese cu componente noi, decat sa cumperi de la dezmembrari, deoarece in multe cazuri se dovedeste a fi o afacere proasta.

Ce avantaje au piesele din dezmembrari?

Piesele de la dezmembrari au doua mari avantaje fata de piesele noi: in cazul celor de caroserie, economisesti bani gasind piesa vopsita direct in culoarea masinii tale. Iar in cazul altor piese, cum ar fi faruri, jante, elemente interioare, elemente de mecanica, electrica si altele, piesele din dezmembrari vor fi OEM, adica originale, de fabrica. Asta, in timp ce 90% din piesele noi de pe piata la acelasi pret sunt produse aftermarket de o calitate inferioara.

Ce dezavantaje au piesele din dezmembrari?

Principalul dezavantaj al pieselor second-hand este ca sunt deja uzate si ca nu stim starea lor actuala. Acest lucru ii face pe multi sa apeleze la piese noi si ieftine. Insa in unele categorii de piese, cum ar fi cele de caroserie, se poate vedea starea lor din pozele trimise de vanzator.

Un alt dezavantaj al pieselor dezmembrate este neincrederea ca primesti piesa care trebuie. Sunt automobile similare, motorizari identice, dar piesele difera de la un an la altul. Adica poti comanda o galerie de admisie pentru un BMW E46 2.5 din 1999 si iti dai seama ca nu se potriveste, deoarece masina dezmembrata era cu doi ani mai noua si are niste modificari minore. Insa acest lucru incepe sa fie remediat de catre vanzatori prin doua aspecte: postarea de poze clare, din toate unghiurile, cu piesa respectiva si posibilitatea cumparatorilor de a face retur la piesa daca nu este ce trebuie.

Inca un dezavantaj al pieselor second-hand este ca majoritatea nu vin cu garantie de la vanzator. Adica daca peste 7 zile piesa se strica, nu o poti returna. Ceea ce este normal, deoarece acea piesa a fost deja uzata si vanzatorul nu stie in ce service sau cum se monteaza ea pe masina ta. Iar la final mai este costul suplimentar al transportului, deoarece piesa poate veni din orice colt al tarii.

Sursa