0747.788.373
L-V: 08.00-17.30

Cum stii cand te lasa ambreiajul si ce trebuie sa faci in acest caz

20 octombrie 2017

Stire kmg auto

Ca in orice domeniu sau activitate facuta cu cap, cea mai buna cale de evitare a problemelor este prevenirea si acest lucru inseamna sa verifici din timp problemele, din stadiu incipient si nu vei ajunge sa ramai cu masina in drum.

Poate cea mai neplacuta situatie este sa ne trezim subit ca nu mai avem pedala de ambreiaj si in aceasta situatie, nu prea mai avem ce face decat sa ridicam masina pe platforma si sa o ducem direct in service. Dar pentru a nu ajunge in aceasta situatie, trebuie sa fim atenti la cateva detalii care ne vor salva de la bani aruncati pe fereastra aiurea, dar si de la o eventuala vacanta stricata.

1. Pedala si-a schimbat pozitia: de obicei, cand pedala de ambreiaj incepe sa tina mai sus, e clar ca s-a uzat placa si discul. Dar sunt sanse ca pedala sa ramana si mai jos, daca se blocheaza rulmentul sau parghia actionata hidraulic. Daca se simte o diferenta notabila brusc, verificati urgent ambreiajul.

2. Pedala moale sau tare: in acest caz, cel mai probabil placa de presiune incepe sa cedeze, sau ceva din sistemul hidraulic. Oricum, este necesara o vizita la service pentru a vedea care este problema.

3. Umezeala sub pedala: daca dam de mocheta uda sau la motor, in zona pompei hidraulice, inseamna ca cilindrul hidraulic da semne ca e pe moarte. Acesta necesita schimbare, inainte sa ne trezim cu tot lichidul scurs si fara pedala de ambreiaj.

4. Motorul se tureaza dar masina nu accelereaza: cand un ambreiaj este uzat peste limita maxima admisa, incepe sa patineze. Adica motorul nu mai este conectat perfect cu transmisia. Motiv pentru care, chiar daca noi acceleram, motorul se tureaza in gol dar masina nu prinde viteza. Inseamna ca ambreiajul patineaza si trebuie inlocuit.

5. Zgomot la cuplarea ambreiajului: de obicei e vorba de un huruit care se aude cand ridicam ambreiajul. Acesta este cauzat in general de rulment, care s-a uzat peste masura si necesita schimbare in scurt timp.

6. Pedala de ambreiaj blocata: daca avem neplacuta situatie in care gasim pedala blocata, atunci avem probleme mai mari. Este parghia ce apasa placa de presiune blocata, dar poate fi blocata din mai multe motive. Fie placa este uzata sau chiar sparta, fie pompa hidraulica a cedat.

7. Nu mai intra in viteza la rece: de obicei e valabil pentru treapta 1 si marsarier. Daca ne trezim ca nu intra usor sau incepe sa caraie cutia de viteze, inseamna ca placa de presiune nu isi mai face treaba bine si nu decupleaza ambreiajul complet de volanta.

8. Cutia de viteze "agata": se intampla ca vitezele cutiei sa-si piarda din precizie si silentiozitate. Adica atunci cand le schimbi sa auzi niste mici agataturi metalice. Daca se intampla acest lucru, este situatia similara de la punctul 7, cand ambreiajul nu se mai decupleaza perfect.

Sfaturi utile privind ambreiajul

> nu stati niciodata cu piciorul stang pe ambreiaj, cand mergeti. Puneti piciorul imediat in zona destinata "odihnirii" acestuia. Daca stam cu piciorul pe ambreiaj, acesta se uzeaza prematur.

> mergeti in a doua treapta de viteza pe la 3000 rpm si accelerati brusc. Daca motorul se tureaza dar masina nu prinde viteza, ambreiajul patineaza. E cea mai buna metoda de verificare.

> nu cumparati kitul de ambreiaj la mana a doua.

> nu bruscati ambreiajul la schimbarea treptelor de viteza, ci ridicati pedala progresiv.

> nu ramaneti cu ambreiajul apasat si cu treapta 1 cuplata, asteptand la semafor culoarea verde.

> cand inlocuiti ambreiajul, instalati kitul complet cu placa de presiune si rulment incluse.

Sursa