0747.788.373
L-V: 08.00-17.30

Putem schimba singuri bateria masinii sau apelam la un service auto?

13 decembrie 2017

Putem schimba singuri bateria masinii sau apelam la un service auto

Desi unii soferi vor putea spune ca pot schimba bateria masinii si ca inlocuirea acumulatorului nu ar dura mai mult de 2 minute, lucrurile nu sunt tocmai atat de simple sau banale cum par.

Este stiut faptul ca in momentul in care vine iarna multi acumulatori cedeaza si asta pentru ca frigul face ca bateria veche sa piarda curent chiar si fara sa aiba consumatori, elementii interiori pierzandu-si eficienta in timp.

Apelam la un service auto specializat?

Pentru siguranta masinii si a lor, soferii pot apela la un service auto care comercializeaza si instaleaza baterii. Multe service-uri nu schimba si ofera garantie daca nu achizitionezi acumulatori de la ele pentru ca astfel se asigura ca iti vor lua bateria veche, fiind obligati prin lege sa returneze un acumulator uzat pentru reciclare. Dar mai fac ceva: verifica cu un aparat de masura cat de bine incarca alternatorul, cat de buna e bateria veche sau cea noua, adica ti se fac si niste verificari sumare ca sa te asiguri ca iti functioneaza incarcarea.

Scule necesare inlocuirii bateriei

Pentru a schimba singuri bateria auto avem nevoie de cateva scule. In primul rand, e nevoie de o cheie tubulara cu prelungitor de marimea 13 sau 14 pentru desfacerea surubului care fixeaza prinderea bateriei de tava in partea inferioara. Mai avem nevoie de niste chei tubulare sau fixe de 10-12, in functie de modelul bornelor, pentru slabirea suruburilor de legatura. Si, in ultimul rand, ar fi bun si un spray special de contacte electrice, dar si de o carpa uscata.

In ce ordine scoatem bornele?

Primul pas pe care trebuie sa-l facem este sa eliberam surubul sau suruburile de prindere de jos, care fixeaza acumulatorul de tavita metalica. In caz in care nu am umblat pe aici de cativa ani, sunt sanse mari ca surubul sa fie ruginit. Cu un crichet puternic, vom reusi in final sa-l scoatem. Dupa ce bateria poate fi ridicata, e momentul sa trecem la borne. Acestea nu au vreo ordine anume in care trebuie scoase, putand fi desfacute oricum. Dupa ce am slabit suruburile si vedem ca mufa are joc pe borne, le inlaturam si imediat scoatem si bateria din locul sau.

Inainte sa punem bateria noua

Inainte sa punem bateria noua folosim putin smirghel ca sa curatam mufele pe interior, inainte sa le punem pe bornele acesteia si le vom da cu spray pentru contacte. In plus, vom curata sau vom sufla mizeria adunata sub bateria veche, de pe tavita metalica, pentru a evita in viitor cumularea de umezeala si rugina.

Dupa care, putem ridica acumulatorul nou, asigurandu-ne ca are pozitia bornelor plus si minus exact ca in cazul bateriei vechi. Atentie! Exista si baterii de amperaj identic, dar cu borne inversate, ceea ce ar face imposibila montarea bateriei pe masina noastra. Asa ca trebuie sa fim atenti ca bateria noua este la fel ca cea de pe masina.

Fixarea de tavita bateriei

Este extrem de important ca bateria sa fie fixata de tava metalica in care se monteaza. Dupa ce am fixat bateria in locul ei, trecem si la borne.

Legarea bateriei la masina

Nu conteaza care borna este legata prima, plus sau minus, important este sa le montezi, sa invarti fortat mufele pe borne ca sa frece putin oxidarea si sa faca un contact mai bun, dupa care sa le bati, tot pentru eliminarea oxidarii sau sa le strangi cu suruburile. In final, mufele trebuie sa stea fixe pe bornele bateriei, sa nu se miste si sa nu aiba joc deloc. In final, daca asa era dotata bateria, punem capacele care protejeaza bornele la loc si am terminat lucrarea.

Ideea articolului este de a stii ce sa faci in cazul in care te-a lasat bateria auto. Sa o schimbi singur sau sa apelezi la un service auto.

Sursa