0747.788.373
L-V: 08.00-17.30

Ce scule trebuie sa aiba fiecare sofer la el ca sa nu ramana cu masina in drum?

22 august 2017

Stire kmg auto

Chiar daca ti se pare o prostie este bine sa stii cateva notiuni elementare despre frane, ulei, roti si... mecanica, si sa ai la tine cateva scule care te pot salva dintr-o situatie in care ai ramas cu masina in pana.

1. Set de chei fixe

Este bine sa investesti vreo 50 de lei intr-un set de chei fixe cu marimi de la 6 la 22. Ideale sunt cele care au doua capate, unul normal si unul inelar, ca sa te asiguri ca acoperi orice situatie. Cheile sunt bune atunci cand nu ai o trusa voluminoasa de tubulare, care este si mai scumpa si ocupa si mult spatiu in portbagaj.

Cu cheile fixe poti sa strangi sau sa scoti orice surub cu cap hexagonal, te ajuta daca vrei sa demontezi ceva mai complicat, cum ar fi un etrier ca sa schimbi placutele sau sa scoti surubul de scurgere de la baia de ulei sau de la diferential. Tot cu cheile vei repara eventuale probleme de la portiere, cu macaralele de geam sau cu incuietorile, asa ca nu strica sa ai la tine niste chei fixe de dimensiuni uzuale.

2. Surubelnita dreapta si in stea

In mica trusa de scule de care nu trebuie sa te desparti la drum nu au cum sa lipseasca doua surubelnite zdravene, bune, una dreapta si una in cruce. Nu cumpara surubelnite din alea cu maner de plastic ieftine, la 5 lei bucata, pentru ca vei ramane cu manerul in mana atunci cand fortezi mai tare un surub. De preferat ar fi sa aiba si capete ranforsate si chiar magnetice, nu stii cand te vor ajuta sa scoti vreo piulita din cine stie ce loc indepartat.

Ce poti face cu surubelnitele? Poti sa demontezi un fara ca sa schimbi un bec, poti sa scoti un scut de la motor ca sa schimbi uleiul sau poti sa strangi un colier de la turbina daca a iesit si nu mai ai presiune. Sau poti sa scoti capacul mare de plastic ce acopera motorul, daca vrei sa completezi cu ulei sau sa verifici bujiile... Cert este ca surubelnitele sunt extrem de utile.

3. Patent

Fara doar si poate, patentul este printre cele mai bune scule si necesare, atunci cand esti cu masina. Iti recomandam sa cumperi un patent de calitate, nu unul chinezesc, din metal ordinar, cu manerul acoperit de un plastic subtire. Ci un patent cu maner cauciucat, care sa faca priza buna cu mana, de la o firma cunoscuta pentru scule de calitate.

Cu patentul poti face o multime de lucruri: desurubezi, strangi, tai, tii contra si asa mai departe. Patentul mai este bun si lael gaturi electrice, daca nu ai un cleste de tip sfic: taie cabluri, taie coliere si sarma daca e cazul. Atata timp cat ai un cleste de calitate de tip patent, iti recomandam sa-l tii in masina, cu siguranta iti va folosi intr-o buna zi.

4.Set de imbusuri

La fel ca in cazul cheilor fixe, daca nu iti permiti sau nu vrei sa cari dupa tine o trusa completa de tubulare, care are de obicei si biti cu imbus, e bine sa ai un set banal de 10 imbusuri. Masinile moderne au acum suruburi cu doua tipuri de capat: imbus sau torx. Ideal ar fi sa le ai pe ambele, dar imbusul e mai des folosit.

Cu imbusurile vei desface cam orice: fete de usi daca s-a stricat ceva pe acolo, bordul, etrierele de frana, elemente de sub capota motorului si tot asa. Cert este ca nu ocupa loc mult, asa ca intra in mica trusa de scule pe care trebuie sa o ai in masina fara probleme.

5. Accesorii

Pe langa aceste cateva scule, iti recomandam sa mai ai cateva chestii in setul de scule din portbagaj. E vorba de o rola cu banda izolatoare, pentru diverse situatii in care faci legaturi electrice, cativa 'soricei' (coliere) din plastic, un cutter, o foarfeca si o rola de duct-tape (banda adeziva gri cu ranforsare textila). Aceste mici accesorii sunt extrem de folositoare si te pot salva din diferite situatii.

Pentru trusa noastra putem sa folosim fie o geanta textila de la altceva, un fost portmoneu mai mare, o husa de accesorii sport sau un portbagaj de bicicleta care nu ne mai trebuie. Nu trebuie ceva rigid, pentru ca asa o putem strecura pe sub mocheta podelei din portbagaj, acolo unde este si roata de rezerva, sa nu ocupe loc, si sa nu ne deranjeze. Nu trebuie sa umblam la ea decat cand avem nevoie, dar ideal este sa uitam ca avem asa ceva la noi, semn ca avem o masina buna, care nu ne face probleme.

Sursa