0747.788.373
L-V: 08.00-17.30

Volkswagen a incalcat legea privind protectia consumatorilor in 20 de tari membre ale Uniunii Europene

Stire kmg auto

Grupul german Volkswagen, cel mai mare producator auto din Europa, a incalcat legislatia de protectie a consumatorilor din 20 de state membre ale Uniunii Europene prin falsificarea testelor de emisii, potrivit publicatiei germane Die Welt, care citeaza surse din Comisia Europeana, relateaza Reuters.

Totusi, publicatia germana nu detaliaza in care dintre statele Uniunii Europene s-ar fi incalcat legislatia, scrie News.ro.

In plus, concernul auto german ar fi incalcat si legislatia europeana, valabila la nivelul tuturor statelor din UE.

Astfel, Volkswagen nu a respectat Directiva pentru Vanzari de Consum si Garantii – care interzice firmelor sa isi faca publicitate pretinzand in mod exagerat ca respecta normele de mediu – si Directiva pentru Practici Comerciale Incorecte, ambele directive fiind aplicate la nivelul tuturor celor 28 de state din UE.

Comisarul european pentru Industrie, Elzbieta Bienkowska, a solicitat de mai multe ori grupului Volkswagen sa ia in considerare plata voluntara de compensatii catre clientii pagubiti, fara a primi vreun raspuns satisfacator.

In acest fel, instantele din statele membre au cale libera pentru a decide in ce masura clientii care se considera prejudiciati de practicile Volkswagen au dreptul la despagubiri din partea grupului auto.

Un alt comisar european, Vera Jourova, responsabila chiar cu protectia consumatorilor, a solicitat in scris asociațiilor importante de consumatori din UE sa transmita date despre cazul Volkswagen si va avea o intalnire cu reprezentantii asociatiilor la Bruxelles, in aceasta saptamana, potrivit unui purtator de cuvant al Comisiei.

Volkswagen a refuzat sa comenteze informatiile.

Comisarul Vera Jourova a lucrat cu grupurile de consumatori pentru a pune presiune pe Volkswagen, astfel incat grupul sa accepte sa plateasca despagubiri ai in Europa pentru trucarea testelor de emisii, aaa cum a facut in Statele Unite.

Volkswagen a acceptat sa plateasca despagubiri de 15 miliarde de dolari pentru proprietarii americani de maaini cu motoare diesel, dar respinge o masura similara pentru cei 8,5 milioane de proprietari de maaini din Europa care au avut, de asemenea, testele de emisii trucate.

Grupul german profita de legislatia diferita din Europa, care slabeste sansele unei solutii generale pentru toti cei pagubiti, precum in SUA.