0747.788.373
L-V: 08.00-17.30

Ce documente trebuie sa-i prezinti politistului cand te opreste in trafic?

30 iulie 2018

metode care topesc gheata

Atunci cand esti in trafic de catre un politist ce acte esti obligat sa-i prezinti acestuia? Conform legii, soferul trebuie sa prezinte actul de identitate, permisul de conducere si certificatul de inmatriculare. Aceste trei documente trebuie sa le prezinte fizic politistului, in caz ca esti oprit. Iar, dupa caz, daca dovada efectuarii ITP-ului nu este trecuta in talon, trebuie si cartonasul galben care sa faca dovada ca inspectia a fost efectuata.

In cazul in care politistul a facut oprirea pe un drum national, ceea ce implica si un drum european sau autostrada, agentul mai poate cere si dovada efectuarii rovinietei. E vorba de taxa de drum care se plateste de catre toate vehiculele, cu exceptia celor care au numere provizorii.

Dar cum ramane cu asigurarea RCA? RCA-ul este un document extrem de important, fara de care nu avem voie sa circulam. Daca nu avem asigurare valabila, riscam sa avem placutele de inmatriculare confiscate si sa primim amenzi usturatoare. Insa, asigurarea RCA nu este un document care trebuie inmanat politistului atunci cand ne opreste.

Spre deosebire de buletin, permis si talon, pe care trebuie sa le avem in permanenta la noi, RCA-ul trebuie prezentat altfel. Mai exact, noi trebuie sa-i facem politistului dovada ca automobilul pe care il conducem are RCA valabil. Asta putem face fie prin prezentarea unei copii xerox, fie prin prezentarea unei poze pe telefon sau o scanare a politei RCA. Evident, putem avea si politia originala, dar daca nu o avem la noi si ne trimite sotia pe WhatsApp o poza cu ea, este la fel de bine.

In concluzie, nu este musai sa avem la noi asigurarea RCA, atata timp cat putem face dovada ca masina are asa ceva. Daca nu puteti face dovada, politistul, daca este de treaba si vorbiti cu el cumsecade, poate face o interogare in baza de date ca sa afle toate detaliile documentelor, de la RCA, la buletin si ITP, ca sa se asigure ca sunteti in regula. Dar daca incepeti o discutie de sus, riscati sa primit o amenda mai mare, nu doar pentru ca nu ati avut asupra voastra documentele prevazute de lege.

Sursa