0747.788.373
L-V: 08.00-17.30

Semne care iti arata ca lonjeroanele si amortizoarele sunt uzate

3 martie 2020

Uzura lonjeroane si amortizoare

Lonjeroanele si amortizoarele sunt extrem de importante in functionarea masinii tale. Daca acestea sunt extrem de uzate, manevrarea unui autoturism poate fi periculoasa, in special pe suprafete umede unde nu ai aderenta.

In cazul uzurii, semnele apar gradual si este necesar sa stim cand este timpul sa mergem la un service auto profesional

precum KMG AUTO.

Ce sunt lonjeroanele si amortizoarele?

Aceste componente auto sunt importante in stabilitatea autovehiculului in special in cazul virajelor, accelerarii, franelor sau condusului pe suprafete inegale.

Desi au functii similare, exista si anumite deosebiri intre cele doua. Amortizoarele sunt independente, in timp ce lonjeroanele sustin scheletul masinii si fac parte din intreaga structura de baza a masinii. Fara amortizoare, masina s-ar misca sus-jos in timpul condusului.

Din cauza rolului lor, lonjeroanele si amortizoarele se vor uza in luni sau ani. Daca masina este folosita pe carosabil accidentat sau pentru a transporta o incarcatura grea, aceste componente se vor uza mult mai repede.

Ei bine, atat lonjeroanele cat si amortizoarele functioneaza in mod similar, singura mare diferenta dintre cele doua fiind prezenta arcurilor suspensiilor pe partea din fata (sa nu uitam, insa, ca exista masini care le au si pe puntea spate).

Arcurile suspensiilor sunt fabricate din otel turnat in forme elicoidale si, in mod normal, sunt acoperite de un strat de vopsea sau grund, care ajuta la protejarea lor impotriva ruginii sau a deteriorarilor.

Iata semnele de uzura ale lonjeroanelor si amortizoarelor

Balansare si zgomot

Daca in timpul condusului masina nu ruleaza la fel de bine ca inainte, s-ar putea sa ai probleme la amortizoare sau lonjeroane. Un carosabil accidentat sau cu o suprafata greu de parcurs, va face masina sa tremure.

Pe un drum neted sau care prezinta neregularitati minore, amortizoarelear trebui sa absoarba si sa reduca vibratiile. Atunci cand amortizoarele sunt excesiv de uzate, cu siguranta vei simti diferenta prin balansarea excesiva a masinii. Nu ar trebui sa se tina cont doar de lipsa de confort din timpul condusului, ci si de presiunea pusa pe alte componente ale masinii.

Alunecare sau schimbarea directiei masinii

In timpul condusului in conditii extreme, cum ar fi o furtuna cu vant puternic, alunecarea sau schimbarea directiei masinii pe carosabil va fi normala. Daca se intampla in conditii meteo normale, comportamentul masinii prezinta semne grave de uzura a amortizoarelor.

Amortizoarele extrem de uzate cauzeaza instabilitate in timpul condusului. Daca observi ca incepi sa corectezi directia masinii de fiecare data cand te afli la volan, este necesara o vizita la un service auto.

Deviere in timpul franarii

Daca in timpul franarii botul masinii se cufunda foarte mult in fata, amortizoarele sunt cel mai probabil cauza. Daca acest „simptom” este ignorat, cu timpul, masina va devia atunci cand este apasata pedala de frana.

Uzura inegala a anvelopelor masinii

Atunci cand lonjeroanele sau amortizoarele nu mai functioneaza in parametrii normali, anvelopele masinii vor avea zone neregulate de uzura. In conditii normale, anvelopele trebuie sa mentina un contact uniform cu suprafata pe care ruleaza.

Franare intarziata

O functionare defectuoasa a lonjeroanelor si amortizoarelor va mari suprafata de franare cu aproximativ 20%. Deseori acest aspect poate face diferenta dintre o franare in siguranta si un accident. Multi soferi vor da vina pe frane si vor cere verificarea lichidului de frana care nu este neaparat principalul vinovat. Un mecanic bun va stabili cauza problemei!