0747.788.373
L-V: 08.00-17.30

Aspecte importante de luat in seama inainte sa ne cumparam anvelope de iarna

27 octombrie 2017

Stire kmg auto

Pentru ca se apropie luna noiembrie si va incepe frenezia anvelopelor de iarna, zapada s-a intors deja la munte si va fi o chestiune de timp pana cand o sa ne trezim cu ninsoarea si pe strada noastra. Daca este sa ne luam si dupa temperatura de afara si cea pentru zilele urmatoare, cred ca ar fi cazul sa punem anvelopele de iarna. Daca tii la siguranta ta, e timpul sa te pregatesti. Iata la ce sa te uiti cand cumperi pneuri de iarna.

Sa alegi de iarna sau all-seasons?

Multa lume se intreaba ce anvelope sa-si cumpere: unele dedicate sezonului rece sau unele care merg tot anul? Raspunsul si-l gaseste fiecare usor daca se gandeste la ce masina are si pe unde conduce. In primul rand, daca ai o masina grea, de peste 1500 kg, e recomandat sa ai anvelope specializate de iarna si de vara separate. Pentru ca masina fiind grea, are inertie mare la franare, asa ca trebuie sa beneficiezi de cea mai buna aderenta.

Insa majoritatea automobilelor sunt din clasa mica si medie. Aici trebuie sa-ti pui intrebarea pe unde circuli tu iarna? Daca mergi doar in oras, atunci niste anvelope all-seasons isi vor face treaba bine. Daca locuiesti intr-o zona de munte si iarna este mai lunga, ai nevoie de anvelope speciale de iarna. Alegerea tipului de anvelope consta numai in conditiile in care circuli. Daca esti schior si faci saptamanal in week-end drumuri la Predeal, probabil ca vei avea nevoie de pneuri de iarna, asa cum, daca te duci o singura data la munte si in rest mergi prin oras, te vei descurca bine si cu unele dedicate intregului an.

Cum aleg marca anvelopei de iarna?

Nu este niciun dubiu ca anvelopele produse de marci premium sunt si cele mai bune. Asadar, ideal ar fi ca toata lumea sa se incalte cu pneuri Nokian, Michelin, Bridgestone sau Pirelli. De retinut este ca diferenta dintre aceste pneuri si unele mai accesibile apare doar in momente de urgenta. Daca ai o masina fara pretentii in ceea ce priveste performanta si stii ca respecti viteza legala si conduci prudent, poti apela si la marci din segmentul mediu, precum Firestone, Klebber sau BF Goodrich.

Ideea este sa fii constient de masina ta, de performantele sale si in ce conditii conduci.

Este bine sa ne uitam la eticheta anvelopei

Poti cumpara o anvelopa in functie de ceea ce scrie pe eticheta sa? Aici nu ne referim la eticheta de produs ci la cea impusa prin legea europeana si care iti arata cum se comporta anvelopa la 3 criterii: economia de carburant, franarea pe carosabil ud si nivelul de zgomot. Poate parea o prostie, dar e bine sa ne uitam la aceasta eticheta care este realizata in urma unor teste.

Adica daca o anvelopa are cel mai bun rating, adica A, la franarea pe umed, e bine sa o luam in calcul, deoarece prezinta siguranta. Aceste etichete le putem vedea chiar si online, atunci cand alegem o anvelopa pentru masina noastra, pe siteurile producatorului. Nivelul de zgomot este si el important la anvelopele de iarna, daca rulam mult pe autostrada, in timp ce nivelul de consum este destul de irelevant, deoarece diferenta dintre o anvelopa notata cu A si una notata cu G sunt diferente foarte mici.

Testele ADAC

Consumatorii mai responsabili isi cumpara un set nou de anvelope dupa ce verifica si rezultatele testelor ADAC. Insa aceste teste se fac pe dimensiuni si de multe ori poate ca tu vrei sa-ti cumperi o dimensiune netestata de aceasta autoritate in domeniul sigurantei. Insa nu strica sa verifici ce spun nemtii despre aceste pneuri.

Nu stie nimeni concret cum se testeaza aceste pneuri si daca rezultatele sunt obiective, dar cert este ca merita luata in calcul si pararea acestor autoritati in domeniu.

Insa de preturi nu vom discuta pentru ca depinde de fiecare cat este dispus sa plateasca pe anvelope si de unde sa le achizitioneze.

Sursa